joi, 29 aprilie 2010

101 întrebuințări ale... (exercițiul 4)

Când suntem copii nu ne este greu să ne imaginăm că o banană este un telefon, o batistă este o pătură pentru păpuși, covor pentru ponei, sau barba lui Moș Crăciun, iar o cutie goală este un castel de aur. În timp ce creștem înțelegem întrebuințările lucrurilor iar gândirea noastră se "rigidizează". Acest exercițiu are ca scop flexibilizarea imaginației și dezvoltarea abilității de a gândi diferit despre utilizarea diverselor obiecte de uz comun, trecând peste limitările impuse de convenție și obișnuință.

Câte alte întrebuințări găsești următoarelor obiecte?

Un ziar:
tapet, bătut câinele, invitație de nuntă, semn de carte, vedere, perdea, cort pentru pisică, ținut un jurnal/calendar.

Un dop de plută:
suport pentru fotografii, suport pentru acele de gămălie, suport pentru inele, toc de urgență, jucărie de ros pentru bebeluș (sau pe post de "bărcuță" în vană), ștampilă, suport pentru a ține cartea sau farfuria de supă înclinată, bigudiu, obstacol în concursurile cu mașinuțe teleghidate, bigudiu.

Un coș de gunoi:
găleata pentru transportat laptele, "trepied" pentru aparatul de fotografiat, ascunzătoare pentru pisici, tobă, suport brad, amplificator boxe, suport pentru umbrele/cârje, cască într-un costum roman, transportat cumpărăturile, abajur.

Un pahar de sticlă:
ghiveci, vas pentru pensule, acvariu, recipient pentru săpunul lichid, capcană pentru șoareci, compas cu două mărimi, crescut și urmărit o larvă în procesul ei de transformare în fluture.

Un nasture:
jucărie pentru pisică, inel colier sau cercel, mărțișor, nas/ochi pentru omul de zăpadă, înlocuirea provizorie a unei taste lipsă, monedă în jocurile copiilor, decorațiune de Crăciun, strecurătoare pentru orez.

O masă de călcat veche:
opritor de ușă, masă pentru copii, suport pentru televizor, uscător de haine, suport pentru sorat orezul/fasolea, suport pentru teatru de păpuși.

Acest exercițiu m-a făcut să mă gândesc la alte proprietăți decât cele evidente ale obiectelor din listă. Un ziar are nu doar conținut ci și formă fizică: transparență, greutate, textură, un coș de gunoi are și  acustică, un dop de plută are formă de "cârlionț" etc. Am apelat în primul rând la aceste caracteristici, apoi am căutat diverse întrebuințări ale lor.

Niciun comentariu: